Pistaasijäätelö


Maistoin kerran ulkomailla ruokakaupasta ostettua pistaasijäätelöä ja järkytyin sen mausta. Jäätelö maistui lähinnä karvasmanteliöljyltä, mikä ei mielestäni ollenkaan sovi pistaasipähkinöiden maun kanssa yhteen. Tämän jälkeen en uskaltanut syödä pistaasijäätelöä viiteentoista vuoteen. 

Viime viikolla uskaltauduin maistamaan italialaista pistaasigelatoa turkulaisessa Pizzeria450 -ravintolassa ja se osoittautui yhdeksi parhaista jäätelöistä ikinä! Autenttinen italialainen jäätelö tehdään laadukkaista ja puhtaista raaka-aineista ilman väri- ja lisäaineita, minkä vuoksi jäätelöstä tulee täydellistä.

Tämän kokeilun innoittamana päätin kehitellä pistaasijäätelöön ohjeen itse ja tämä osoittautui täysin samanmakuiseksi! Tästä tuli uusi suosikkijäätelöni suklaan ja kahvin rinnalle!


Pistaasigelato
noin litra

4 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
150 g (n.1,5dl) sokeria
4 keltuaista
150 g kuorittuja pistaasipähkinöitä (suolaamattomia)


  • Sekoita keltuaiset ja sokeri kulhossa vispilällä tai lusikalla. Seosta ei tarvitse vaahdottaa, mutta sen voi toki tehdä. Gelatoa valmistettaessa on kuitenkin parempi välttää turhan ilman muodostumista.
  • Laita maito kattilaan ja lämmitä se miedolla lämmöllä höyryäväksi. Älä anna kiehua. Seoksen lämpötila ei saa kohota yli 85 astetta. Lämpömittari ei ole pakollinen, mutta jos sellaisen omistaa, kannattaa sitä käyttää.
  • Lisää kuuma maito keltuaisseoksen joukkoon koko ajan vispilällä sekoittaen. 
  • Kaada seos sitten takaisin kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee.
  • Lisää joukkoon kerma.
  • Hienonna pähkinät tehosekoittimessa tahnaksi noin 10 min ajan.
  • Lisää pistaasitahna jäätelömassan joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  • Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja aja sen jälkeen jäätelökoneessa noin tunnin ajan.
  • Kaada jäätelö pakastuksen kestävään rasiaan ja pakasta vielä pari tuntia.



Tällä ohjeella tulee täydellistä jäätelöä, joka ei ole ällön makeaa vaan herkullista ja pehmeää. Kermasta ja kondensoidusta maidosta saa tehtyä nopeasti ihan hyvänmakuista jäätelöä eikä seosta tarvitse sekoittaa pakastuksen lomassa. Kyseisellä ohjeella tulee kuitenkin huomattavasti makeampi jäätelö. 

Mikäli et omista jäätelökonetta, katso pakastusohjeet tästä aiemmasta postauksesta. Linkin takaa löytyy myös viisi muuta ihanaa gelatoreseptiä. Suosikkejani ovat mm. suklaa- ja kahvigelato.

Pistaasijäätelön päälle sopii hyvin suklaarouhe tai -kastike.



Kommentit