Suklaagelato

 


 
Un gelato on italiaa ja tarkoittaa jäätelöä. Suomessa sana tarkoittaa nimenomaan kevyempää italialaista jäätelöä, joka eroaa tavallisesta jäätelöstä mm. ilmapitoisuutensa osalta. Aiemmassa postauksessa kerroin tarkemmin gelaton ja jäätelön eroista ja lupasin myös julkaista pari ihanaa gelatoreseptiä tulevaisuudessa. 

Oma suosikkigelatoni on suklaa. Syön sitä aina, kun vierailen italiassa ja lopulta löysin ihanan ohjeen, jolla gelatoa voi tehdä myös kotona! 


6-8 hengelle
(n.750 g jäätelöä)

3 keltuaista
150 g sokeria
250 ml täysmaitoa
250 ml kermaa
50 g kaakaojauhetta
100 g tummaa suklaata


  • Sekoita kattilassa kaakaojauhe ja puolet sokerista. 
  • Lisää maito ja lämmitä seosta miedolla lämmöllä 5 min ajan, mutta älä keitä. Seoksen lämpötila tulisi olla noin 85 astetta, mutta ei yli.
  • Pilko suklaa ja lisää seokseen. Sekoita, kunnes suklaa sulaa.
  • Sekoita keltuaiset ja loppu sokeri kulhossa. Seosta ei tarvitse vaahdottaa. 
  • Kaada lämmin suklaaseos keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen. 
  • Kaada seos takaisin kattilaan ja lämmitä jälleen miedolla lämmöllä 5min ajan. Kananmunat pastöroituvat 85 asteessa. 
  • Lämmitä seosta kunnes se sakenee hieman. 
  • Nosta kattila liedeltä ja kaada sekaan kylmä kerma. 
  • Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa.
  • Valmista gelato jäätelökoneessa koneen ohjeiden mukaan.Gelaton valmistus jäätelökoneella: 

Mikäli käytät jäätelökonetta, jossa on kompressori, voit kaataa seoksen koneeseen +5 - +25 asteisena. Mikäli käytät ei-kompressori konetta, tulee seos jäähdyttää jääkaappikylmäksi ja sen jälkeen kaataa esivalmisteltuihin kulhoihin. 

Kompressorikone on kookas ja kallis, mutta se jäähdyttää seosta koko ajan mikä nopeuttaa jäätelön valmistusprosessia. Lisäksi kompressorikoneet ovat tarpeeksi tehokkaita gelaton valmistukseen. Ei-kompressorikoneet ovat usein halvempia ja näppärän pieniä, mutta niiden teho on huono. Lisäksi jäätelön valmistus ei-kompressorikoneella on todella aikaa vievää, koska kulhot täytyy laittaa pakkaseen edellisenä päivänä, jotta ne ovat käyttövalmiit. Lisäksi kulhoja voi käyttää vain kerran, minkä jälkeen ne täytyy taas pakastaa. Kompressorikone vaatii vain nopean puhdistuksen ja on taas käyttövalmis.
 
 
Gelaton valmistus ilman jäätelökonetta:
 
Gelaton voi valmistaa myös ilman jäätelökonetta. Tällöin seos kaadetaan rasiaan ja pakastetaan vähintään 5h ajan. Seosta täytyy sekoittaa sähkövatkaimella aluksi 30min välein, kunnes seos alkaa jähmettymään. Tämä estää jäätelöä kristalloitumasta ja muuttumasta jääkimpaleeksi. Kun seos on liian jämäkkää vatkaimelle, kannattaa sitä pyöritellä tunnin välein vielä lusikalla, jotta jäätelöön tulee kuohkeutta ja pehmeyttä.
 
Jähmettyneen jäätelön pelastaminen:

Jos käyn niin, että unohtaa sekoittaa jäätelöä, tulee jäätelöstä mehujäätä muistuttava kimpale. Tilanteen voi pelastaa vielä niin, että lusikoi tai leikkaa kimpaleen tehosekoittimeeseen tai blenderiin. Palasia hienonnetaan niin kauan, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa. Tämän jälkeen seos laitetaan vielä pakkaseen jähmettymään. Tällä keinolla jäätelöstä tulee pehmeää ja herkullista. Jotkut italialaiset valmistavat gelaton aina tällä tyylillä.


VINKKI!

Älä heitä kananmunista tulleita valkuaisia pois, sillä ne voi esimerkiksi pakastaa. Sulatettu valkuainen vaahdottuu yhtä hyvin kuin pakastamaton. Valkuaisia voi käyttää mm. marenkiin, pavlovaan tai sorbettiin. Itse lisään joka aamu yhden valkuaisen puuron joukkoon.

Jos haluat kokeilla super nopeaa ja helppoa jäätelöreseptiä ilman jäätelökonetta, kannattaa testata tätä ohjetta.

Lisää jäädykereseptejä löytyy täältä.
 
 

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3