Luukku 1: Kantokakku

Ihanaa ensimmäistä adventtia! 🎄

Instagramissani käynnistyi tänään joulukalenteri ja tämä kantokakku ilmestyi ensimmäisestä luukusta! Inspiraationa tässä toimi mm. perinteinen jouluhalko, joka on erittäin suosittu joululeivonnainen useassa eri maassa. Tämä jykevähkö kanto sopii mielestäni suomalaiseen jouluun halkoa paremmin.

Kakku on koottu samalla tavalla kuin Charlotte-kakkuni, jonka valmistin viime vuonna Koko Suomi leipoo ohjelman semifinaalissa. Jakso oli todella jännä, sillä uhmasin tehtävänantoa omalla tulkinnallani melko rajusti. Mutta onneksi tuomarit arvostivat innovatiivista keksintöäni. 

Kakku on koottu kahdesta kääretorttupohjasta, jolloin kakusta syö 25-30 henkilöä. Kakku on täytetty suklaamoussella ja kinuskilla. Kuorrutteena on suklaakreemi. Ohje on huomattavasti helpompi, mitä voisi aluksi luulla.


 Tumma kääretorttupohja
2 pellilistä

8 kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
3/4 dl kaakaojauhetta

  • Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  • Siivilöi jauhot sekaan ja sekoita varovasti tasaiseksi.
  • Kaada taikina leivinpaperilla vuoratuille uunipelleille (50-60cm) ja tasoita pinta.
  • Paista 225 asteessa noin 8-10min. Kiertoilmalla 200 astetta.
  • Kumoa pohjat leivinpaperille ja anna heti jäähtyä.
  • Leikkaa pohjat kahteen yhtä suureen osaan horisontaalisesti.



Suklaamoussetäyte

4 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa
150 g maitosuklaata

Lisäksi 1 prk Dulce de leche (kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa)


Silkkinen mousse:

Laita kerma ja suklaa kulhoon. Lämmitä seosta mikrossa puolella teholla 30-60 sekunnin pätkissä, kunnes seos on tasaista. Seoksen voi sulattaa myös vesihauteessa tai kattilassa hyvin varovasti. Anna seoksen jäähtyä jääkaappikylmäksi yön yli. Vaahdota seos seuraavana päivänä kermavaahdon tapaan. Lisää joukkoon tuorejuusto.

Nopea mousse:

Nopeampi valmistustapa on vaahdottaa ensin kerma. Sitten joukkoon lisätään tuorejuusto. Lopuksi sulatetaan suklaa mikrossa, jäähdytetään sitä hieman ja lisätään seokseen. Tällä tavalla mousse jää hieman rakeiseksi, mutta kakun täytteessä se ei yleensä haittaa.




Kokoaminen

  • Kostuta kääretorttupohjat maidolla tai kaakaolla. 
  • Levitä levyille kinuskia.
  • Jaa suklaamousse neljään osaan ja levitä se tasaisesti jokaiselle palaselle. Katso että reunoille myös levittyy täytettä tarpeeksi.
  • Kääri ensimmäinen palanen rullalle kapeasta päästä aloittaen. 
  • Rullaa tämän ympärille loput palaset ja nosta kakku pystyyn. Koita saada osaset mahdollisimman tarkasti kohdakkain.
  • Kiedo kakun ympärille tarvittaessa irtopohjavuoan reunaosa tai reunakalvoa ym.
  • Nosta kakku jääkaappiin tunniksi, jotta täyte saa jähmettyä.


Suklaakreemi

150 g huoneenlämpöistä voita
4 dl tomusokeria
100 g tummaa suklaata

  • Vaahdota voita sähkövatkaimella tai yleiskoneella noin minuutin ajan. 
  • Lisää joukkoon tomusokeri ruokalusikallinen kerrallaan ja vaahdota seosta noin 5 min, kunnes se kuohkeutuu ja vaalenee. 
  • Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. 
  • Anna suklaan jäähtyä pari minuuttia ja lisää seokseen.
  • Kuorruta kakku reunoilta suklaakreemillä ja vedä haarukalla puunrunkoa muistuttavia kuvioita reunoille. 
  • Koristele kakku halutessasi kukilla, marjoilla tai sokerikoristeilla.



Kokoamisohjeet löytyvät vielä yllä olevalta videolta.


Kaikki aiempien joulujen leivonnaiset löytyvät täältä.
Ohjeita on niin paljon, että olen jaotellut eri vuosien leivonnaiset vielä omiin kategorioihinsa: 



Kommentit