Luukku 12: Baileys kuppikakut



Luukusta 10 paljastui ohje ihanaan itse tehtyyn kermalikööriin, joka muistuttaa kovasti Baileys likööriä. Tämä kuppikakkuohje on täydellinen tälle liköörille, sillä näistä tuli herkullisimpia kuppikakkuja mitä olen ikinä maistanut! 

Tein osasta kahvikupin näköisiä muffinsseja ja osaan tein tavallisen kuppikakkupursotuksen. Osa kahvikupeista on tehty valmiisiin silikonivuokiin ja osalle on tehty kuppi sulasta suklaasta. Alta löytyy ohje näihin kaikkiin variaatioihin.

Jos et halua käyttää alkoholia kuppikakkuihin, voit korvata liköörin kermalla, kahvilla tai kaakaolla. Toki likööristä voi myös aina kiehauttaa alkoholin pois. Alkoholi haihtuu yli 78 asteessa.


Suklaamuffinit:
noin 15 kpl

120 g voita
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl kaakaojauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
1 dl kermalikööriä (esim. Baileys)

Täyte:
Dulce de leche (kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa)


  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  • Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita hyvin. 
  • Sekoita maito ja likööri keskenään. 
  • Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja sekoita ne vuorotellen nesteiden kanssa voi-sokeriseoksen joukkoon. 
  • Vuoraa muffinssipellin kolot kertakäyttövuoilla tai käytä silikonisia muffinssivuokia. 
  • Paista muffinsseja 175 asteessa noin 20 minuutin ajan. Anna jäähtyä.
  • Kaiverra muffinssien keskelle pieni reikä ja täytä se kinuskilla. Täyte ei ole pakollinen.
  • Kuppikakkuja kannattaa myös hieman kostuttaa maidolla tai liköörillä.




Baileys-ganache kahvikuppimuffinsseihin:
 

1 dl kermalikööriä
2 rkl kermaa
200 g tummaa suklaata

(valkosuklaata koristeluun)

  • Laita likööri, kerma ja suklaa lämmön kestävään kulhoon.
  • Lämmitä seosta vesihauteessa, kunnes seos on tasaista. Ainekset voi myös sulattaa mikrossa muovikulhossa puolella teholla 30-60 sekunnin pätkissä. 
  • Jos ganache vaikuttaa liian paksulta eikä levity itsestään, lisää kermaa ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes koostumus on toivotunlaista. Kuorrutteen pitää tasoittua itsestään. 
  • Ohjeella tulee tarpeeksi kuorrutetta jokaiseen kahvikuppimuffinssiin.





    Paistoin osan taikinasta silikonisissa vuoissa, jotka olivat kahvikupin muotoisia. Loput paistoin tavallisissa muffinivuoissa, mutta tein pari "kahvikuppia" sulasta suklaasta.

Suklaakoristeita tehdessä suklaa täytyy ehdottomasti temperoida tai se ei pidä muotoaan huoneenlämmössä. Jos temperointi tuntuu mahdottomalta ajatukselta, voi sen tilalla käyttää feikkisuklaata, jota ei tarvitse temperoida lainkaan (esim. Candy melts tai Deco melts). Feikkisuklaa maistuu lähinnä vaniliinille, joten konvehteihin en sitä käyttäisi. Mutta koristeisiin se soveltuu loistavasti.


Kahteentoista (12) suklaakuoreen kannattaa varata 350 g suklaata.


Suklaakupit:

  • Sulata suklaa. Aito suklaa on myös temperoitava.
  • Vuoraa silikoninen muffinivuoka sisältä sulalla suklaalla ja nosta vuoka pakkaseen jähmettymään pariksi sekunniksi. 
  • Vuoraa reunat vielä uudestaan sulalla suklaalla ja nosta vuoat pakkaseen.
  • Kahvat: Pursota sulaa suklaata leivinpaperille kahvan muotoon ja anna jähmettyä pakkasessa. 
  • Kun suklaa on jähmettynyt vuokaan, irroita koriste muotista.
  • Liimaa kahva paikoilleen sulalla suklaalla.
  • Nosta kuppikakku suklaavuokaan. Trimmaa muffinssia tarvittaessa matalammaksi ja/tai kapeammaksi. Täytä ja kostuta kuppikakku tarvittaessa.
  • Lusikoi ganachea jokaisen kuppikakun päälle, kunnes muffinssia ei enää näy.
  • Ganachen päälle voi vielä tehdä koristekuviota valkosuklaalla, jolloin lopputulos muistuttaa hieman cappuccinoa.




Jos et halua tehdä kahvikuppimuffinsseja, voit tehdä tavallisia pursotuksia alla olevalla ohjeella.
Ohjeella kuorruttaa kaikki kuppikakut.

Pursotettava kuorrute:

200 g voita
2 dl tomusokeria
½ dl kaakaojauhetta
100 g maitosuklaata
100 g tummaa suklaata
1 dl kermalikööriä
1,5 dl vispikermaa


  • Vaahdota voi, tomusokeri ja kaakaojauhe sähkövatkaimella parin minuutin ajan.
  • Sulata suklaat vesihauteessa tai mikrossa puolella teholla 30 sekunnin pätkissä.
  • Lisää suklaat seokseen koko ajan sekoittaen.
  • Lisää lopuksi kerma ja likööri voimakkaasti vatkaten.



Tavallisen suklaakreemin ohje löytyy täältä.

Tein lähes 14 vuotta sitten kahvikuppimuffinsseja, jotka koristelin suklaalla, kermavaahdolla ja sokerimassalla. Muistan miten hankalaa kuorruttaminen löysällä massalla oli, joten suklaamuotit ovat huomattavasti järkevämpi vaihtoehto tähän. Kuvia vanhoista leivonnaisista on kuitenkin aina todella hauska katsella, sillä muistan miten innoissani olin kaikesta uudesta, vaikka lopputulos ei olisikaan ollut aina toivotunlainen. Nuokin sokerimassakupit ovat aivan super symppiksiä ja tuovat edelleen hymyn huulille!




Kommentit