Panettone

 

Panettone on italialainen pullakakku, jota syödään ympäri Italiaa joulun ja uuden vuoden aikaan. Alun perin tämä on lähtöisin Milanosta, mutta se tunnetaan laajasti ympäri maailmaa. Italialaisia pullakakkuja löytyy ainakin kymmenen, sillä usealla kaupungilla on oma suosikkiversionsa. Oma suosikkini on Veronasta lähtöisin olevan Pandoro, mutta Panettone taitaa olla maailmalla kuuluisampi.

Italialaisia raaka-aineita ja herkkuja voi ostaa turkulaisesta elintarvikemyymälästä, nimeltä Italian herkut. He myös postittavat tuotteita. Kauppa myy paljon ihania pullakakkuja, mutta minä halusin testata tämän valmistamista myös itse. Kakku ei ole vaikea tehdä, mutta sen valmistus vie todella kauan aikaa, sillä taikinaa täytyy kohottaa pitkään pariin otteeseen. Kokosin kakun valmistuksesta myös kattavan videon, jonka avulla tämän saa varmasti onnistumaan.


1 Panettone 
8-10:lle

1 pss kuivahiivaa tai 25g tuorehiivaa
½ dl maitoa
½ dl vettä
3 kananmunaa
1 sitruunan kuoriraaste
1 appelsiinin kuoriraaste
1 tl vanilja-aromia
1 dl sokeria
70g pehmeää voita
6-7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1,5 dl rusinoita
1 dl sukaatteja tai tummaa suklaarouhetta 


Kuivahiiva:

Kaada maito ja vesi kulhoon. Lämmitä seos 42 asteiseksi.
Ripottele hiiva nesteen joukkoon ja jätä sivuun 5min ajaksi.

Tuorehiiva:

Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi.
Sekoita tuorehiiva nesteen joukkoon ja nosta sivuun 5min ajaksi.


  • Sekoita kananmunat, kuoriraasteet, sokeri ja vanilja keskenään (älä vaahdota).
  • Lisää hiivaseos joukkoon ja sekoita tasaiseksi. 
  • Laita taikina yleiskoneeseen ja sekoita jatkossa taikinakoukulla. 
  • Lisää joukkoon pehmeä voi. 
  • Sekoita suola jauhojen joukkoon ja lisää jauhoja, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Taikina saa olla tahmaista. Varo lisäämästä liikaa jauhoja! 
  • Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 5-10min, jotta siihen muodostuu sitko. 
  • Mausta taikina rusinoilla, sukaateilla tai suklaarouheella. 
  • Vaivaa taikinaa hetki vielä jauhotetulla pöydällä.
  • Ota iso kulho ja öljyä se. 
  • Nosta taikina kulhoon ja voitele taikinapallon pinta ohuelti rasvalla, jottei se kuiva. 
  • Peitä kulho kelmulla ja nosta se lämpimään paikkaan 3-4h ajaksi.
  • Kun taikina on kohonnut kolminkertaiseksi, nostetaan se Panettone-vuokaan. Näitä voi tilata netistä, mutta korkea kakkuvuoka toimii myös. Leikkaa taikinan pinnalle terävällä veitsellä ristikuvio. 
  • Peitä vuoka vielä kelmulla ja nosta lämpimään paikkaan 2-3h ajaksi kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
  • Voitele kohonnut kakku muna-vesiseoksella.
  • Paista kakkua 175 asteisessa uunissa (160 kiertoilma) noin 45min. Nosta kakun yläpuolelle pelti paistumisen puolessa välissä, jottei pinta tummu liikaa. 



Minä valmistin kolme pullakakkua ja testasin sekä kuivahiivaa että tuorehiivaa. Molemmat toimivat yhtä hyvin. Panettonessa kuuluu olla sekä vaniljainen että sitrusmainen aromi, joten sitä saa maustaa ihan reilusti. Mielestäni tämä on parasta kermavaahdon kanssa nautittuna ja uskon että italialaiset hyväksyisivät myös tämän.

Minulla kakut meinasivat alkaa tummua pinnalta, mutta onneksi kerkesin tarpeeksi ajoissa hätiin. Kakku on uskomattoman ilmava ja kuohkea. Moni luulee että tämmöisen valmistaminen kotona on mahdotonta, mutta kuten kuvista näkyy, kakku onnistuu loistavasti. Mies sanoi että nämä maistuvat ihan aidolle ja hän on maistellut kaikenlaisia ruokia ympäri maailmaa työreissuillaan. Vein toisen töihin maisteltavaksi ja yhden annoin kollegalle, joka ihastui Panettoneen Milanon matkallaan.

Panettone maustetaan yleensä rusinoilla ja kandeeratuilla hedelmänpalasilla, mutta mikään ei estä käyttämästä muita aromeja tai suklaarouhetta. Pandoro on vieläkin ilmavampi ja se maustetaan myös vaniljalla ja appelsiinin kuoriraasteella. 



Kakun valmistus kannattaa aloittaa aamulla, jotta sen saa illalla uuniin. Tämä voi tuntua hurjan työläältä, mutta näin joulun aikaan tulee vietettyä paljon aikaa myös kotona, jolloin tämän valmistaminen on todella terapeuttista. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan!

Latasin youtubeen myös ohjevideon tämän valmistuksesta.
Kakku toimii hyvin myös uuden vuoden leivonnaisena.

 


 

 

Kommentit