Syksyisiä reseptejä

 

Leivoin loppukesästä leivonnaisia sekä juhliin että kotiväelle, joten päätin koota niistä osan tähän postaukseen ohjeineen.

 Kaikki ohjeet löytyvät jo blogistani aiemmilta vuosilta, mutta koska minulta löytyy jo yli tuhat reseptiä, ajattelin että olisi välillä hyvä tehdä parhaista ohjeistani kokoelmia. 



Kuohkea mustikkapiirakka

Tämä ohje on mieheni suosikki. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä on vain niin herkullinen! Pohja on kuohkea ja mehevä eikä tämä tarvitse päälle kuin pelkät mustikat. Piirakan kanssa voi tarjoilla jäätelöä tai kermavaahtoa, mutta itse jätän nämä usein pois, koska piirakkaa on itsessään jo täydellinen.

Pellillinen

4 munaa
3,5dl sokeria
2dl kermaa
2dl maitoa
1tl vaniljajauhetta
200g voita
7dl vehnäjauhoja
4-5tl leivinjauhetta

3-4 dl mustikoita


Vaahdota munat ja sokeri. Lisää joukkoon kerma, maito ja sulatettu voi. Sekoita varovasti käsin tai monitoimikoneen hitaimmalla moodilla. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille (60cm). Itse käytän usein vähän pienempää peltiä (50cm), jotta piirakasta tulee extra kuohkea. 

Ripottele pinnalle mustikoita. Mikäli mustikat ovat jäisiä, kannattaa ne pyöritellä perunajauhoissa (1-2rkl) tai maissitärkkelyksessä. Tämä estää jäisiä marjoja painumasta pohjalle taikinan läpi. Tuoreet marjat pysyvät pinnalla helpommin. 

Paista piirakkaa 200 asteessa 25-30 min uunin keskitalolla. Voit käyttää myös kietoilmaa.


Toinen ihana piirakkavaihtoehto on puolukkapiirakka, johon tulee mm. paahdettua valkosuklaata. Jos pihapuista tulee paljon luumuja tänä syksynä, kannattaa testata tätä hauskaa luumupiirakkaa. Klassinen mehevä porkkanapiirakka sopii myös aina hyvin syksyyn. 



Omena-mascarponepiirakka

Tämä ohje on yksi suosikki omenaohjeistani. Pehmeä mascarponetäyte on vaniljainen ja nopea tehdä. Sopii hyvin yhteen myös keväisen raparperin kanssa. 

Kaupoissa myydään nykyisin myös valmiita vaniljakreemejä, mutta ne ovat aika mietoja ja esanssisia, joten kannattaa ehdottomasti tehdä kreemi itse!


Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 ¼ dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
 
Täyte:
1 ½ dl maitoa
1 ps vanhan ajan vaniljakastikejauhetta (Blå Band)
250 g mascarponejuustoa
400 g omenoita (Granny Smith)
(kanelia pinnalle)

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita muutamassa erässä taikinaan. Levitä voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
 
Mittaa maito kulhoon ja lisää vispilällä sekoittaen vaniljakastikejauhe. Sekoita joukkoon mascarponejuusto. Levitä täyte pohjan päälle. Kuori omenat ja poista omenankodat. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi. Asettele lohkot limittäin täytteen päälle.
 
  Paista 200 asteessa 45 minuuttia. Ripottele lopuksi päälle kanelia.

Ohjeesta löytyy myös youtubevideo raparperiversiona.



Omena-kinuskijuustokakku

Omenasta tulee myös ihana uunissa paistettava juustokakku! Tämä ohje on ollut suosittu blogissani ja youtube kanavallani. Toinen ihana ohje on korvapuustijuustokakku.

 24 cm irtopohjavuoka

Pohja:

300 g Digestive-keksejä
1 tl kardemummaa
150 g voita

Täyte:

600g tuorejuustoa
150g creme fraichea
1,5dl sokeria
4 kananmunaa
2rkl maissitärkkelystä
1rkl kardemummaa
 
Lisäksi:

3-4 omenaa
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl tummaa siirappia
1-2 tl kanelia
 
Kinuski:

225 g (n.2,8 dl) sokeria
65 ml vettä
1 dl kermaa
70 g pehmeää voita


Ohje löytyy tältä videolta.
Yllä oleva kakku on paistettu vesihauteessa.



Tämä kakku on enemmänkin talvinen, sillä kyseessä on Runebergin kuivakakku. Tein pari kakkua ystävän pojan rippijuhliin ja tämä oli yksi toivotuista kakuista, joten lisäsin senkin tähän postaukseen. Ohjeella tulee ihanan mehevä kakku, jossa maistuu selkeästi piparkakut. Sopii mielestäni myös myöhäisempään syksyyn, jolloin aletaan odottamaan jo joulua. Ohjeesta löytyy myös video youtubesta.


Omenapiirakka

Lopuksi vielä kaikkien syksyisten ohjien kuningatar eli klassinen kuohkea omenapiirakka! Tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan täydellinen leivonnainen. Ohjeellani tulee kuohkea ja vaniljainen pohja, joka onnistuu helposti myös gluteenittomana. Tämänkin kanssa voi tarjoilla vaniljajäätelö tai kermavaahtoa, mutta minä en niitä tähän kaipaa. Ohjeesta on tulossa myös video youtubeen.

Pellillinen (50-60cm).

4 munaa
3,5 dl sokeria
2 dl kermaa
2 dl maitoa
1 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
200 g voita
7 dl vehnäjauhoja
4-5 tl leivinjauhetta

3-4 isoa omenaa (granny smith)
kanelia

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää joukkoon maito, kerma ja sulatettu voi. Sekoita varovasti joko käsin tai monitoimikoneen hitaalla moodilla. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Lisää jauhot seokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi vielä vanilja.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun korkeareunaiseen uunivuokaan. Itsellä on 60cm uuni, mutta käytän mielelläni hieman pienempää uunivuokaa, jotta piirakasta tulee mahdollisimman korkea.

Kuori omenat ja poista kodat. Pilko omenat ohuiksi lohkoiksi ja asettele taikinan päälle.
Joskus tein niin, että paistoin pohjaa pari minuuttia ja sitten vasta lisäsin omenat päälle. Mutta tämä ei maksa vaivaa, sillä omenat eivät painu taikinan läpi vaan pysyvät nätistä pinnalla.

Paista piirakkaa 200 asteessa 25-30min. Kokeile piirakan kypsyyttä puutikulla. Piirakkaan pistettyyn tikkuun ei saa jäädä märkää taikinaa kiinni. Ripottele päälle hieman kanelia. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.



Jos haluaa testata klassista American Pie piirakkaa, niin suosittelen käyttämään tätä ohjetta! 
Saksalaisen omena strudelin ohje löytyy täältä.

Lisää makeita piirakkaohjeita löytyy täältä!
 

 Omenapiirakan ohje löytyy nyt myös youtubesta!

Kommentit