Hääkakkuja

 


Ystävämme menivät naimisiin heti joulun jälkeen ja lupauduin tekemään kaikki leivonnaiset juhliin. Joulukiireistä huolimatta sain kaiken tehtyä ilman stressiä ja kiirettä. Hääpari antoi minulle täysin vapaat kädet, joten päädyin tekemään erilaisia juustokakkuja, sillä ne ovat nopeita valmistaa. 

Vieraita oli noin 60, joten tein kolme isoa ja kaksi pientä juustokakkua. Tein lisäksi porkkanapiirakkaa kolme pellillistä, mutta niistä en kerennyt napata kunnon kuvaa. Kaikki kakut olivat gluteenittomia, sillä juustokakun pohjasta tulee aivan yhtä ihana gluteenittomana. Porkkanapiirakka on mielestäni parempaa vehnäjauhoihin tehtynä, mutta tein silti yhden gluteenittomista jauhoista. Porkkanapiirakan ohje löytyy linkin takaa. Korvasin öljyn sulalla voilla, sillä minulta oli päässyt rypsiöljy loppumaan. 90g voita on noin 1 dl.


Tässä on karkeasti arvioituna juustokakkujen riittoisuus:

- Vuoan halkaisija 15 cm: 4-6 palaa
- Vuoan halkaisija 20 cm: 6-8 palaa
- Vuoan halkaisija 24 cm: 12 palaa
- Vuoan halkaisija 26 cm: 12-15 palaa
- Vuoan halkaisija 30 cm: 16-20 palaa



Yllä oleva kakku on vadelma-suklaajuustokakku vadelmakiilteellä. Kakku on tehty noin 20cm sydänvuokaan. Pohjalla on gluteeniton browniepohja, joka sopii täydellisesti lähes jokaiseen juustokakkuun! Suosin tätä pohjaa keksipohjan sijaan, sillä se on maukas ja pehmeä. Kakkua on lisäksi helppo liikutella ja leikata. Gluteenitonta pohjaa varten vehnäjauhot korvataan gluteenittomalla jauhoseoksella yhden suhde yhteen.

Vadelma-suklaakakku
20-22cm vuoka

Suklaatäyte:
1,5 dl vispikermaa
150 g (vanilja)tuorejuustoa
100 g maitosuklaata
3 liivatelehteä (à 3g)
½ dl kiehuvaa vettä

Vadelmatäyte:
1,5 dl vispikermaa
150 g tuorejuustoa
n.120 g sileää vadelmahilloa (Saarioinen)
4 liivatelehteä
½ dl kiehuvaa vettä

24cm vuoka

Suklaatäyte:
2 dl vispikermaa
200 g (vanilja)tuorejuustoa
150 g maitosuklaata
4 liivatelehteä
½ dl kiehuvaa vettä

Vadelmatäyte:
2 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa
n.200 g sileää vadelmahilloa (Saarioinen)
5 liivatelehteä
½ dl kiehuvaa vettä



Suklaatäyte:

Sulata kerma ja suklaa kulhossa tasaiseksi seokseksi. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi yön yli. Vaahdota seos seuraavana päivänä kermavaahdon tapaan. Lisää joukkoon tuorejuusto. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 min ja sulata ne sitten kiehuvaan vesitilkkaan. Jäähdytä minuutin ajan koko ajan sekoittaen ja lisää täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja nosta vuoka pakkaseen. Valmista sillä aikaa toinen päälle tuleva täyte.

Vadelmatäyte:

Vaahdota kerma. Lisää joukkoon tuorejuusto ja vadelmahillo. Voit lisätä joukkoon halutessasi vielä sokeria, mutta minä jätin sen pois, sillä kakusta olisi tällöin tullut liian makea minun makuuni. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 min ja sulata ne sitten kiehuvaan vesitilkkaan. Jäähdytä minuutin ajan koko ajan sekoittaen ja lisää täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan suklaakerroksen päälle. Nosta vuoka jääkaappiin vähintään 6h ajaksi. Kakun voi myös peittää kelmulla ja pakastaa. Kakku säilyy pakkasessa noin 3kk. Kiillettä ei kannata valmistaa pakkaseen.


 

Tämä kakku on myös suklaa-vadelma, mutta päällä on kaakaokiille. Molemmista kakuista tuli todella herkullisia, vaikka itse sanonkin! Näitä oli myös hauska koristella. 


Vadelmakiille:

200 g sileää vadelmahilloa
4 liivatelehteä
½ dl kiehuvaa vettä

  • Kiillettä varten pehmitä liivatelehtiä kylmässä vedessä ja sulata ne sitten kiehuvaan vesitilkkaan.
  • Lisää vesi-liivateseos vadelmasoseen joukkoon ja sekoita hyvin.
  • Kaada hyytyneen juustokakun pinnalle ja anna hyytyä vielä 3h.

Kaakaokiille:

2 dl maitoa
½ dl sokeria
3/4 d leivontakaakaojauhetta
3 liivatelehteä

  • Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5min. 
  • Laita maito, sokeri ja kaakaojauhe kattilaan. Kiehauta koko ajan vispilällä sekoittaen. 
  • Sulata pehmenneet liivatteet seokseen ja anna jäähtyä viitisen minuuttia vähän väliä sekoittaen. 
  • Kaada kiille vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa noin 3h.




Tein myös kaksi mango-passionjuustokakkua mangokiilteellä. Tämä on yksi suosituimmista juustokakuistani, sillä se on sekä raikas että herkullinen. Näihin kakkuihin ei tullut lainkaan valkosuklaata, sillä halusin kakuista laktoosittomat. Ohje löytyy videon kera täältä.

Juustokakut eivät mielestäni monimutkaista koristelua kaipaa, sillä kiille itsessään on jo todella kaunis. En yleensä tarjoile juustokakkuja ilman kiillettä, sillä haluan juustokakun pinnan olevan sileä ja kiiltävä. Jos kakku sisältää liivatetta, ei sen päälle voi asettaa sokerikoristeita, sillä liivate sulattaa sokerin nesteeksi. Suklaakoristeet ja syötävät kukat ovat näyttäviä kakunkoristeita. Sokerikoristeita voi toki laittaa juustokakun päälle, mutta niiden alle kannattaa sivellä joko kermavaahtoa, kreemiä tai sulaa suklaata.



Tässä kakussa on koristeena sulaa suklaata, konvehteja ja kuivattuja ruusuja. 
Osa kakkujen suklaakoristeista on itse tehty. Lakritsipallot on myös itse värjätty. Tarkemmat ohjeet tähän löytyy täältä.



Tämä söpö pieni sydänkakku tuli pääasiassa hääparille. Käytin siihen suklaalikööriä, jota ystävämme toi Puolasta. Puolasta saatava pähkinälikööri sopisi tähän myös täydellisesti, mutta sitä ei saa Suomeen muuta kuin käymällä Puolassa.

Juhlat olivat todella ihanat! Onnea vielä upealle hääparille! 💖

Kommentit