Perus sokerikakkupohja (video)



Näitä perusohjeita hyödynnän joka kerta, kun sokerikakkupohjaa teen.
Sienikakkupohjaan tulee hieman vettä. Sen ohje löytyy mm. karpalokinuskikakun kohdalta. Kakkupohjat joihin tulee voita ovat tiiviimpiä ja mehukkaampia. Niitä kannattaa suosia muotokakkuihin ja kerroskakkuihin.


Nämä ohjeet poimin aikoinaan Ulla Svenskin kirjasta ja ne ovat toimineet joka kerta hyvin. Yksi tapa on rikkoa kananmunat vesilasiin ja lisätä toiseen lasiin saman verran sokeria ja kolmanteen lasiin vehnäjauhoja. Mutta tuo taulukko on minusta parempi.

Kananmunat

Käytä aina huoneenlämpöisiä kananmunia, sillä ne vatkautuvat parhaiten. Kananmunia voi lämmittää lämpimässä vedessä 5-10min, jos ei ole aikaa odotella kananmunian lämpenemistä.

Kananmunat säilyvät huoneenlämmössä hyvin. Se mitä ne eivät kestä on lämpötilan vaihtelut. Eli kananmunia ei kannata siirrellä monta kertaa jääkaapin ja huoneenlämmön välillä. Kananmunien päiväyksistä ei kannata välittää, ne kestävät kuukausia pidempään mitä viimeinen käyttöpäivä sanoo.

Kananmuna kannattaa rikkoa varovasti kopauttamalla sitä kolme kertaa astian reunaan. Näin ei mene kuoria taikinaan.

Oleellista on muna-sokerivaahdon vatkaus. Hyvin vatkattu vaahto ei välttämättä edes tarvitse leivinjauhetta. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa. Vaahto on sopivaa, kun pieni nokari pysyy sormen päässä eikä tipu vaikka sitä pitää kohti lattiaa. Tai kun esim. vaahdolla piiretty ympyrä pysyy vaahdon pinnalla muutaman sekunnin ajan.


Valmistus:

  • Vaahdota munat ja sokeri. Monitoimikoneella menee maksimissaan 5min, käsivatkaimella hieman pidempään. Käsivispilääkin voi käyttää, jos tykkää viettää paljon aikaa vispilä kädessä. 
  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja lsiivilöi ne vaahdon joukkoon välillä sekoittaen.
  • Koulussa opetettiin aikoinaan ettei kulhoa saa enää kopauttaa ja kuivat aineet pitää lisätä lusikalla varovasti sekoittaen. Ei taikina miksikään mene, jauhot voi ihan hyvin lisätä koneella vatkaten. Mutta kannattaa käyttää hitainta moodia ja varmistaa että kaikki jauhot tulevat kulhon pohjalta mukaan.
  • Vuoraa (irtopohja)vuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Moderneja vuokia ei tarviste jauhottaa.
  • Paista kakkua 175 asteessa noin 45min. Jos pinta alkaa tummua liian aikaisin, nosta uunipelti vuoan yläpuolelle
  • Kakun kannattaa antaa jäähtyä vuoassa 10min paistumisen jälkeen. Tämän jälkeen kakku on helppo irrottaa vuoasta esim. veitsen avulla.

Täyttäminen:
  • Leikkaa ja täytä kakku mielellään seuraavana päivänä, jolloin pohja on saanut vetäytyä eikä se murusta paljoa leikatessa. 
  • Säilytä kakkupohjaa aina kelmuun käärittynä, jottei se kuiva. Perussääntö on, että kakku tehdään kahta päivää ennen, täytetään päivää ennen ja koristellaan tarjoilupäivänä.
  • Jos on kiire, voi pohjan laittaa pakkaseen kelmuun käärittynä noin 45 minuutiksi ja leikata osiin kylmänä. Tällöin kakku ei murusta leikatessa.
  • Leikkaa kakku sahalaitaisella veitsellä. Yleensä jokainen pohja kannattaa leikata kolmeen osaan. Yhden osan sopiva paksuus on noin 2cm.


Vinkki: tee kakku ajoissa, täytä ja pakasta. Jätä kuitenkin kuorruteet ja koristeet pois. Sulaessa kosteus leviää tasaisesti. Muista kuitenkin peittää kakku kelmulla, jotta se pysyy mehevänä.

Kostutus:

3munan kakkuun n. 1,5dl
6munan kakkuun n. 3dl
9munan kakkuun n.4,5dl

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon täytteiden kosteus. Ja jos kakun pakastaa tai tekee edellisenä päivänä jääkaappiin, voi nestettä tarvita hiukan vähemmän. Jos kakku kuorrutetaan sokerimassalla, ei kakkua kannata älyttömän kosteaksi kostuttaa, sillä silloin voi käydä niin, että nesteet valuvat tarjoilulautaselle.

Kermavaahtoon kannattaa lisätä vaniljakreemijauhetta, jotta se pysyy kiinteämpänä kakun sisällä. Ja kaun moussemaiset täytteet kannattaa aina sitoa liivatteella, jottei kakku painu kasaan. Täytekakkujen täytteitä löytyy mm. täältä.

Kostutukseen käy esim:
vaniljasokerilla maustettu maito/vesi
marjamehut
sokeroitu sitruunamehu
säilykehedelmien mehu
limonadit
maitokahvi

Katso erilliset ohjeet kakun täyttämisestä ja kuorruttamisesta.
Katso kakkupohjien riittoisuudesta täältä.

Sokerikakkupohjan teosta löytyy videokin youtube sivuiltani. Videolla kerron vinkkejä, miten pohjan saa onnistumaan helpoiten. Video on päivitetty 2017 parempilaatuiseksi.

Kommentit

  1. tulin kattomaan vain sokerikakkupohjan ohjeen kaverin läksiäisiin! :-)kiitos

    VastaaPoista
  2. Itselläni on loistava ihan perus sokerikakkupohjaohje. Ja lähdin etsimään nimenomaan suklaakakkupohjaan ohjetta ja APUA sulla on niin paljon kaikkia erilaisia!! Taidan koittaa supersuklaista ohjetta ainakin toiseen halloweenkakkuuni ;)
    Jos pidän ohjeista, saako julkaista omassa blogissa, tietenkin mainiten että täältä on alunperin löytänyt?:)
    Kiitos näistä kaikista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos =D Tuo supersuklainen pohja on kyllä loistava. Ja siitä teen yleensä aina kaikki muotokakkuni, koska sitä on helppo leikata, mutta se on kuitenkin kivan mehevä ja maistuu hyvälle. Toinen lempisuklaakakkuni on dark chocolate mud cake. Mutta se on parasta ihan vain suklaa ganachella kuorrutettuna x) Joidenki makuun se on tosin liian tuhti.. Suklaakakkupohja nro2 on myös kiva ja helppo tehdä. Se on vähän ilmavampi ja kevyempi kuin tuo supersuklainen pohja.
      Toki saat julkaista reseptin blogissasi, mutta laita tosiaan siihen sit että se on minun sivuiltani =)

      Poista
  3. Teen tänään tämän kakun äitini kanssa ja jätimme eilen kananmunat huoneenlämpöön. Saa nähdä mitä tästä tulee

    VastaaPoista
  4. Nyt on kakku kermalla päälystetty ja geeli jutulla koristeltu mutta kun piti lähteä isälle niin ei vielä kerennyt maistamaan mutta kakku on turvallisesti kyydissä

    VastaaPoista
  5. Minkä makuinen kakku on ja minkälainen koostumus? Ensi lauantaina olisi tarkoitus tehdä��
    Ja eikös kakun voi koota paistovuokaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohja on kevyt ja sienimäinen koostumukseltaan. Maku on mieto mutta suurin osa pitää tästä kovasti. Voi koota paistovuokaan 😊

      Poista
    2. Kiitos! Oli apua! :)

      Poista
  6. Hei!
    Paljon pitää laittaa kaakaojauhetta 6munan tummaan kakkupohjaan?

    VastaaPoista
  7. Hei osaisitko neuvoa mikä minulma menee joka hemmetin kerta pyllylleen kun teen kakkupohjaa..? ��
    Täytyy kokeilla vielä tällä ohjeella mutta olen siis kokeillut erinlailla ohjeilla ja dilti joka kerta sama kakka tulos.
    Kakkupohja ilmeisesti palaa päältä joka kerta ja jää raa'aksi sisältä.
    Se menee pinnalta sellaiseksi kovaksi ja maistuu mielestäni ihan marengilta ja sisus lässähtää ja on aivan raaka (juoksevaa).
    Olen paistanut 175 asteessa 25-40min aina sama tulos ja kokeilin jopa pienempää astetta mutta sama tulos.

    MITÄ IHMETTÄ TEEN VÄÄRIN ����
    ...tänään tein kyllä marenkia ja nekin paloi, olen alkanut epäillä että uunissa on vikaa ja uuni on kuumempi kuin pitäis ������

    -Janina
    Kiitos jo etukäteen ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa harmi. Voi olla et uuni on huono. Uunia voi testata laittamalla sinne uuninkestävän lämpömittarin. Kakulle paistoaika on yleensä vähintään 40min, muuten jää raa'aksi. Kannattaa laittaa leivinpaperi kakkuvuan päälle paistamisen loppuvaiheessa ennen kuin pinta alkaa tummua. Tämä estää palamisen päältä. Sisus ei saa jäädä raa'aksi. Kerro miten onnistuu! ❤

      Poista
  8. Moikka! Mites 18cm vuoan kanssa? Teenkö 15 vai 20cm ohjeella? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu vuoan korkeudesta, mutta yleensä kannattaa tehdä varalta 20cm ohjeella

      Poista
  9. Mitä mun pitää oikein tehdä, kun kakku ei koskaa kohoa kunnolla.

    VastaaPoista
  10. Millä uunin tasolla kakkua pitäisi paistaa, alhaalla vai keskellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiertoilmalla ei ole väliä. Muutoin keskitasolla tai alatasolla.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3