Överidonitsit

 


Neljännessä Koko Suomi leipoo jaksossa tehtiin överidonitseja, joihin minulla valikoitui suklaa- ja pomada kuorrutteet. Osassa donitseissa oli välissä maapähkinävoikreemiä, joka sai tuomareilta kunniamaininnan!

Laitan koko ohjeen tähän, mutta alkuun heti varoituksen sana! En ikinä suosittele tekemään donitseja niin että ne kohotetaan leivinjauheella ja sen jälkeen paistetaan öljyssä! Jos donitsit uppopaistetaan, kannattaa taikina tehdä pullataikinan tapaan hiivasta. Jos donitsit kohotetaan leivinjauheella, kannattaa ne paistaa uunissa. 4. jakson tehtävänantoon kuului kuitenkin perinteiset donitsit, eli ne oli pakko valmistaa niin, että kohotusaineena toimi leivinjauhe.

Täältä löytyy munkkien ohje.
Täältä uunidonitsien.

Donitsit

3 dl vehnäjauhoja
½ tl kardemummaa
1/4 tl suolaa
½ tl vaniljajauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
½ dl sokeria
1 dl kuohkukermaa
1/4 dl rypsiöljyä

Paistamiseen

1 litra öljyä

 


        Sekoita leivinjauhe ja mausteet vehnäjauhoihin.
        Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. 
        Lisää vaahdon joukkoon jauhoseos, kerma ja rasva. Sekoita lusikalla tai nuolijalla. Lopuksi voit sekoittaa myös käsin.
        Anna taikinan turvota lämpimässä paikassa pyyhkeellä peitettynä noin 15 minuuttia.
        Kauli donitsitaikina 1–1,5 cm:n paksuiseksi levyksi jauhotetulla alustalla.  
        Ota levystä noin 10 cm ympyrämuotilla (tai lasilla) palasia. Tee palojen keskelle n. 1,5 cm reikä pienellä tyllalla.
        Tee myös kaksi minidonitsia 5 cm ympyrämuotilla, reikä saa olla noin 1cm levyinen. Jos käytettävissä ei ole mitään minimuottia, reiän voi tehdä sormillakin.
        Kuumenna öljy 170-180 asteiseksi ja kypsennä donitseja kuumassa rasvassa pari minuuttia molemmin puolin. Kun donitsit ovat kypsiä, nosta ne talouspaperilla vuoratulle lautaselle. Anna donitsien jäähtyä.



 Pomada

225 g sokeria
50 g vettä
45 g glukoosisiirappia
8 g salmiakkijauhetta (2 putkiloa, apteekista)
mustaa elintarvikeväriä

        Kuumenna sokeri, vesi sekä glukoosisiirappi kattilassa hämmentämättä 115 asteeseen. Seosta ei saa hämmentää, vaikka kuinka tekisi mieli, jottei sokeri kiteydy ja pala reunaan. Kattilan reunoja voi sivellä kylmällä vedellä, jos sokeri alkaa kiteytyä.

        Kaada 115-asteinen seos jäähtymään astiaan, jossa aiot sen vatkata.

        Jäähdytä seos 60-asteiseksi ja vatkaa sen jälkeen vaaleaksi tahnaksi. 

      •        Jaa seos kahteen mikronkestävään astiaan.

Pomadan käyttö

 

        Lämmitä pomada mikrossa 10 sekunnin pätkissä, kunnes se on noin 40 asteinen.

        Lisää vettä teelusikallinen kerrallaan, ettei kuorrute löysty liikaa. Kuorrutteen tulee olla notkeaa, muttei lötköä. Ikään kuin paksua juoksevaa hunajaa.

        Salmiakkipomadaa varten lisää kaksi pötköä apteekin salmiakkijauhetta pomadan sekaan. Lisää myös mustaa elintarvikeväriä.


Marengit

 1 valkuainen
½ dl sokeria
1/4 tl vaniljajauhetta


        Vaahdota valkuainen sähkövatkaimella.

        Lisää sokeri ja vaahdota seosta, kunnes se on paksua ja kiiltävää.

        Pursota pienellä tähtityllalla 20 erikokoista marenkinöttöstä pellille leivinpaperin päälle. Voit käyttää myös muita pieniä tyllia pursottamiseen. Säästä loppu marenkimassa.

        Paahda marenkeja 125 asteessa 20-30min, kunnes marengit irtoavat leivinpaperista helposti. Anna jäähtyä.


 
Suklaakuorrute

 130 g tummaa suklaata
1 rkl rypsiöljyä


        Sulata suklaa mikrossa puolella teholla 30 sekunnin pätkissä tai vesihauteessa. Säästä kuitenkin kaksi palasta koristelua varten.

        Voit myös temperoida suklaan halutessasi (kts ohjeet lopusta).

        Lisää joukkoon rypsiöljyä ½ teelusikallista kerrallaan, jos suklaa vaikuttaa paksulta. Suklaan on oltava sen verran löysää, että donitsit on helppo dipata siihen eikä suklaa jää paakkuiseksi. Mutta suklaa ei saa myöskään valua donitsin päältä pois.

 

Suklaakoristeet


Kuorrutuksesta ylijäänyt tumma suklaa
30 g valkosuklaata
2 tl kaakaojauhetta

        Kaada sula tumma suklaa koristemuotteihin ja nosta pakkaseen jähmettymään.

        Sulata valkosuklaa mikrossa puolella teholla 30 sekunnin pätkissä ja kaada se simpukkamuotteihin. Nosta pakkaseen jähmettymään.

        Kumoa koristeet muoteista ja sivele maitosuklaakoristeiden pintaan pensselillä kimalletomuväriä. Valkosuklaiden päälle voi sivellä hieman kaakaojauhetta ohuelti.

 

Maapähkinäkreemi

 75 g voita
1,5 dl tomusokeria
2 rkl sileää maapähkinävoita

 

        Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.

        Lisää maapähkinävoi ja sekoita tasaiseksi.


 KOKOAMIS- JA KORISTELUOHJEET

Salmiakkidonitsit

2 kpl

 Dippaa kaksi donitsia salmiakkipomadaan.

Asettele koristeeksi marenkeja ja marjoja (mustikka sekä karhunvatukka).

Voit myös murskata muutaman marengin hienoksi muruksi ja käyttää sitä koristeluun.

 

Suklaa-maapähkinävoidonitsit
4 kpl

 Leikkaa neljä donitsia kahtia poikittain.

Dippaa päällimmäinen puolikas sulassa suklaassa

Levitä donitsin alimmalle puolikkaalle sulaa suklaata ja pursota tähtityllalla maapähkinävoikreemiä päälle.

Nosta suklaassa dipattu puolikas kreemin päälle.

Koristele donitsit suklaakoristeilla, marengeilla ja marjoilla.

Voit myös raastaa suklaata donitsien päälle viimeistelyä varten.

Suihkuta donitsien päälle vielä hieman pronssispraytä.

 

Kerrosdonitsit
2 kpl

Dippaa yksi normaalikokoinen ja yksi minidonitsi salmiakkipomadaan.

Dippaa samalla tavalla yksi normaalikokoinen ja yksi minidonitsi suklaaseen.

Nosta pienet donitsit isompien päälle.

Koristele donitsit suklaakoristeilla ja marjoilla.

Pursota ylijäämä marenkia donitseille ja polta marengin pinta butaanipolttimella.



Päivän teknisenä tehtävänä oli creme brulee piirakka ja marjainen vaahto. 
Creme brulee on yksi suosikkijälkiruoistani ja olen tehnyt sitä monta kertaa. Tämä piirakka oli hyvää, mutta aion kyllä jatkossakin tehdä paahtovanukkaan aina ilman piirakkapohjaa.. Se oli mielestäni vähän turha lisä täydelliseen jälkiruokaan.

Minun piirakka sai vähän kritiikkiä koristelusta, mutta maun ja rakenteen puolesta se kiiri kolmannelle sijalle. Itsehän en pidä siitä että piirakat koristellaan niin että jokaisessa palasessa on pursotuksia, vaan tykkään modernimmasta tyylistä. Mutta makuasia tämäkin.


Tämä päivä meni osaltani hyvin. Jos donitsit eivät olisi menneet ylikypsiksi, olisi se keltainen essukin saattanut sieltä mukaan tulla! Ensi viikolla nähdään, mitä viides jakso tuo tullessaan!

Kiitos jälleen kerran kaikille ihanille leipureille!

Kommentit